skip to Main Content

Asbest golfplaten verwijderen

Golfplaten die voor 1993 zijn geproduceerd, kunnen asbest bevatten. Asbestcementproducten werden veel gebruikt vanwege hun duurzaamheid en brandwerendheid. Als uw golfplaten ouder zijn dan dit jaar, is de kans groot dat ze asbest bevatten.

Dienen de asbest golfplaten verwijdert te worden, dan kunt u dit overlaten aan Van Santen Advies, wij werken samen met gecertificeerde partijen die weten aan welke eisen het verwijderen van asbest moet voldoen. Aan asbestverwijdering zitten namelijk strenge regels verbonden en moet veilig gebeuren.

Asbest golfplaten verwijderen

Wilt u een prijsindicatie?

Asbest golfplaten herkennen

Bij Van Santen krijgen we vaak de vraag hoe asbest op golfplaten te herkennen is. Zeker voor iemand die nog nooit eerder met asbest te maken heeft gehad kan dit lastig zijn. Je kunt asbest op golfplaten herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Oude golfplaten zien er vaak verweerd uit en er groeit mos op. Dit kan betekenen dat er asbest in verwerkt is.
 • Een wit gespikkeld patroon op golfplaten is ook een kenmerk van eventuele asbesthoudende platen.
 • Een honingraatstructuur aan de onderkant van de golfplaten wijst op asbest. Dit kan moeilijk zichtbaar zijn.

Ook zijn asbest golfplaten te herkennen aan codes. Deze code kun je terugvinden op de golfplaten zelf:

 • NF (Non Friable)
 • AT (Asbestos Technology)
 • CAF (Compressed Asbestos Fibres)

Staat één van deze codes op de golfplaten, dan weet je dat ze gemaakt zijn van asbest. Kun je geen code of andere markering vinden, dan is het verstandig om een asbestonderzoek uit te laten voeren om er zo achter te komen of uw golfplaten zijn gemaakt van asbest.

Veel gestelde vragen over asbest golfplaten:

Welk type asbest in golfplaten?

De meest voorkomende vorm van asbest in golfplaten is chrysotiel, ook wel witte asbest genoemd. Daarnaast kunnen er ook amosiet (bruine asbest) en crocidoliet (blauwe asbest) in golfplaten aanwezig zijn, hoewel dit minder vaak voorkomt. Chrysotiel werd het meest gebruikt vanwege zijn flexibiliteit en hittebestendigheid, maar alle vormen van asbest zijn gevaarlijk en vereisen zorgvuldige hantering en verwijdering. Lees hier meer over het herkennen van de soorten asbest.

Hoeveel asbest golfplaten mag je zelf verwijderen?

In Nederland mogen particulieren tot 35 vierkante meter aan asbesthoudende materialen zelf verwijderen, mits de golfplaten heel zijn en er geen sprake is van verweerd materiaal. Dit moet echter altijd gemeld worden bij de gemeente, en de verwijdering moet plaatsvinden volgens de richtlijnen van de gemeente en onder strikte veiligheidsmaatregelen. Voor grotere hoeveelheden of risicovolle materialen is het verplicht om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.

Hoe herken je golfplaten zonder asbest?

Golfplaten zonder asbest zijn meestal gemaakt van materialen zoals kunststof of modern vezelcement, die lichter zijn en een andere textuur hebben dan traditionele asbestcementplaten. Vaak hebben deze platen een gladder oppervlak en kunnen ze voorzien zijn van productinformatie waarin expliciet vermeld wordt dat ze asbestvrij zijn. Als u twijfelt, is het altijd verstandig om een professional te raadplegen.

Golfplaten zonder asbest kun je ook herkennen aan de volgende codering:

 • AV (Asbest Vrij)
 • AFM (Abestos Free Material)
 • AF (Asbestos Free)
 • AP ( Amiante Pas)
 • NT (New Technology)
 • NA (Non Asbestos)

Kunnen doorzichtige golfplaten asbest bevatten?

Over het algemeen bevatten doorzichtige golfplaten geen asbest. Deze platen zijn meestal gemaakt van materialen zoals polycarbonaat of polyester, die geen asbestvezels bevatten. Toch is het altijd verstandig om bij twijfel een specialist te raadplegen, vooral als de doorzichtige platen oud zijn en u de oorsprong ervan niet kent.

Laat het verwijderen en afvoeren over aan Van Santen Advies

Van Santen Advies is gespecialiseerd in het professioneel en verantwoord verwijderen van asbest. Onze experts zorgen ervoor dat uw asbest golfplaten veilig worden verwijderd en afgevoerd, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de risico’s en regelgeving. Vertrouw op Van Santen Advies voor een veilige en efficiënte aanpak.

Kom meer te weten over de asbest verwijderen kosten of heeft u andere vragen, neem dan gerust contact met ons op via 015 206 1300.

Van Santen Advies

Staalweg 44
2612 KK Delft

015-2061300
info@vs-advies.nl

Asbest golfplaten

Asbest golfplaten verwijderen voeren wij uit in heel Nederland, o.a. in de volgende plaatsen:

Back To Top