skip to Main Content

Asbest: Wat is het en waar komt het voor?

Asbest is een stof die voor veel mensen nieuw en misschien ook wel verwarrend kan zijn. In dit artikel geven we een eenvoudige introductie over asbest, wat het is, waar het vandaan komt en waar je het vaak kunt tegenkomen.

Asbest vensterbank
Asbest dak
Asbest herkennen

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal dat van nature voorkomt in de aardkorst. Het heeft enkele bijzondere eigenschappen die het aantrekkelijk maakten voor verschillende toepassingen in het verleden. Asbest is sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen en chemicaliën. Hierdoor werd het vaak gebruikt in bouwmaterialen en producten om ze duurzamer en brandwerend te maken.

De geschiedenis van asbestgebruik

Het gebruik van asbest gaat vele eeuwen terug. Oude beschavingen wisten al van de nuttige eigenschappen van asbest en gebruikten het bijvoorbeeld in lampen en stoffen. In de 20e eeuw nam het gebruik van asbest echter sterk toe, vooral in de bouwsector. Het werd gebruikt in isolatiemateriaal, dakbedekking, cementproducten, pijpleidingen en zelfs in remvoeringen van auto’s.

Waar komt asbest vaak voor?

Asbesthoudende materialen zijn vaak te vinden in gebouwen die zijn gebouwd of gerenoveerd vóór 1994. Enkele veelvoorkomende plaatsen waar asbest kan voorkomen, zijn:

  1. Dakbedekking: Golfplaten en dakshingles met asbest waren populair vanwege hun duurzaamheid.
  2. Vloerbedekking: Sommige vloerzeilen, oude Colovinyltegels en tegellijmen kunnen asbest bevatten.
  3. Brandwerende materialen: Asbest werd gebruikt in brandwerende wanden en plafonds.

 

Lees hier meer over de meest voorkomende plekken van asbest.

De risico’s van asbest

Hoewel asbest in het verleden populair was vanwege zijn nuttige eigenschappen, weten we nu dat het een ernstig gezondheidsrisico kan vormen. Bij het inademen van asbestvezels kunnen deze zich nestelen in de longen en op de lange termijn ernstige ziektes veroorzaken, zoals Mesothelioom, Asbestose en Longkanker. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met materialen die asbest kunnen bevatten en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Conclusie

Asbest is een natuurlijk mineraal met unieke eigenschappen dat in het verleden op grote schaal werd gebruikt in bouwmaterialen en producten. Hoewel het vele voordelen bood, is het belangrijk om te begrijpen dat blootstelling aan asbestvezels gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Als je vermoedt dat er asbest aanwezig is in je huis of gebouw, is het raadzaam om een professional in te schakelen voor een grondig onderzoek en eventuele verwijdering. Door bewust te zijn van de aanwezigheid van asbest kunnen we ervoor zorgen dat we veilig omgaan met dit materiaal en onze gezondheid beschermen.

 

Door Cock van Santen

Wilt u een prijsindicatie?

Back To Top