skip to Main Content

Asbest vensterbank verwijderen

Het gebruik van asbest in een vensterbank was in het verleden erg populair, dit komt vanwege de hoge isolatiegraad en het feit dat asbest brand bestendig is. Daarom dat asbesthoudende materialen vaak werden verwerkt in en rondom raamkozijnen. Zeker als het gaat om een vensterbank of kozijn dat is geplaatst voor 1993, is de kans groot dat deze asbest bevat.

Bent u van plan de huidige vensterbank te verwijderen en een nieuwe vensterbank te plaatsen, dan is het belangrijk om via een asbestinventarisatie na te gaan of het om een vensterbank met asbest betreft en in welke staat deze verkeerd, dit alles voor uw eigen gezond.

Zowel asbestinspectie als verwijdering van asbesthoudende vensterbanken dient te worden uitgevoerd door bevoegd personeel.

Asbest vensterbank

Wilt u een prijsindicatie?

Asbest in vensterbank herkennen

Een asbest vensterbank of ook wel imitatiemarmer komen veel voor in woningen of bedrijfspanden. Veelal toegepast bij raamkozijnen. Op het eerste oog lijkt een asbesthoudende vensterbank op een niet asbesthoudende natuursteen variant en dus is een asbest vensterbank herkennen niet zo gemakkelijk.

Toch zijn er mogelijkheden om deze twee verschillende soorten van elkaar te onderscheiden. Bij een asbesthoudende vensterbank is de onderzijde voorzien van een honingraad structuur en vaak grijs van kleur. Ook als je van dichtbij naar de vensterbank kijkt zie je vaak witte structuren en dan kun je het asbest herkennen.

Zelf de vensterbank met asbest verwijderen?

Het verwijderen van een asbesthoudende vensterbank is landelijk terug geschaald naar een risicoklasse 1 (laagste klasse) sanering (bron: Aedes.nl). In dit geval hoeft u niet gecertificeerd te zijn, maar heeft u wel een gedegen kennis nodig van om deze zelf te mogen verwijderen. Met risicoklasse 1 gaat het om bouwmateriaal dat los zit of is vastgeschroefd. De kans dat er asbestvezels hierbij vrijkomen is erg laag en daardoor niet gevaarlijk. Lees hier de regels rondom asbest zelf verwijderen.

Dit geldt overigens niet voor alle vensterbanken, dit is afhankelijk van de manier waarop het asbest vensterbank is bevestigd. Enkele bevestigingsvormen zijn niet terug geschaald en deze zouden wel door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf verwijderd moeten worden. Bij het uitvoeren van een asbest inventarisatie wordt gekeken naar de bevestiging van de vensterbank om zo de juiste risicoklasse te hanteren.

 

Asbest vensterbank laten verwijderen

Heeft u te maken met een asbest vensterbank, dan kan Van Santen Advies deze veilig komen verwijderen. Zeker als het gaat om losgebonden advies is het verplicht om asbest door een gecertificeerd bedrijf te laten verwijderen.

Meer weten over de herkenning of welke risicoklasse er geldt voor uw asbesthoudende vensterbank? Neem contact op met onze specialisten en zij kunnen u van de juiste informatie voorzien.

Van Santen Advies

Staalweg 44
2612 KK Delft

015-2061300
info@vs-advies.nl

Asbest vensterbank verwijderen

Asbest vensterbank verwijderen voeren wij uit in heel Nederland, o.a. in de volgende plaatsen:

Back To Top