skip to Main Content

Soorten asbest

Asbest is een groep van natuurlijke mineralen die bekend staan om hun duurzaamheid, hittebestendigheid en vezelachtige structuur. Voordat de gezondheidsrisico’s bekend werden, werd asbest veel gebruikt in de bouw en andere industrieën. Er zijn verschillende soorten asbest, elk met unieke eigenschappen en toepassingen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste soorten asbest.

  1. Chrysotiel (Wit Asbest)

Uiterlijk: Chrysotiel heeft een witte tot grijzige kleur en is de meest voorkomende vorm van asbest.
Eigenschappen: Heeft een krullende vezelstructuur en is zeer flexibel, waardoor het gemakkelijk in verschillende materialen verwerkt kon worden.
Toepassingen: Chrysotiel werd gebruikt in dakbedekkingen, vloerbedekkingen, remvoeringen, isolatiematerialen en cementproducten.

  1. Amosiet (Bruin Asbest)

Uiterlijk: Amosiet heeft een bruine of grijsbruine kleur.
Eigenschappen: Het heeft rechte, naaldachtige vezels en is sterker en minder flexibel dan chrysotiel.
Toepassingen: Amosiet werd veel gebruikt in isolatiematerialen, cementplaten, isolatieplaten en brandwerende producten.

  1. Crocidoliet (Blauw Asbest)

Uiterlijk: Crocidoliet is blauw van kleur en heeft een vezelige structuur.
Eigenschappen: Het heeft zeer fijne, rechte vezels en is de meest hittebestendige vorm van asbest, maar ook de gevaarlijkste voor de gezondheid.
Toepassingen: Crocidoliet werd gebruikt in isolatie voor stoommotoren, spuitbare isolatie en sommige cementproducten.

  1. Tremoliet

Uiterlijk: Tremoliet kan wit, groen, grijs of transparant zijn.
Eigenschappen: Het heeft scherpe, naaldachtige vezels en komt vaak voor als verontreiniging in andere mineralen.
Toepassingen: Tremoliet werd niet opzettelijk gebruikt in commerciële producten, maar kan aanwezig zijn in talk, vermiculiet en andere industriële producten als verontreiniging.

  1. Actinoliet

Uiterlijk: Actinoliet varieert van groen tot donkergrijs.
Eigenschappen: Het heeft lange, naaldachtige vezels en is een broos mineraal.
Toepassingen: Net als tremoliet, werd actinoliet niet opzettelijk gebruikt in commerciële producten, maar kan het aanwezig zijn als verontreiniging.

  1. Anthophylliet

Uiterlijk: Anthophylliet varieert van wit tot grijs en lichtbruin.
Eigenschappen: Het heeft zowel vezelige als massieve vormen en komt minder vaak voor dan andere soorten asbest.
Toepassingen: Anthophylliet werd beperkt gebruikt in isolatieproducten en sommige cementproducten, maar komt vaker voor als verontreiniging in andere mineralen.

Hechgebonden asbest versus niet-hechtgebonden asbest

Asbest kan worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën op basis van hoe de vezels in het materiaal zijn gebonden: hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest heeft vezels die stevig vastgezet zijn in een bindmiddel zoals cement of hars, waardoor het materiaal relatief veilig is zolang het onbeschadigd blijft. Dit type asbest wordt vaak aangetroffen in dakbedekkingen, golfplaten, riolering, vensterbanken en bepaalde soorten vloerbedekking. De vezels blijven in het materiaal gebonden waardoor ze niet gemakkelijk in de lucht vrijkomen tenzij het materiaal beschadigd is.

Asbest golfplaten verwijderen
Asbest vensterbank

Niet-hechtgebonden asbest

Niet-hechtgebonden asbest daarentegen heeft vezels die losser en minder stevig gebonden zijn, wat het materiaal broos maakt en de kans vergroot dat vezels vrijkomen. Dit type asbest werd vaak gebruikt in spuitbare isolatie, sommige soorten plafond- en muurafwerking (zoals asbest in stucwerk), en isolatie rond pijpen. De vezels kunnen gemakkelijk vrijkomen bij minimale verstoring, waardoor niet-hechtgebonden asbest veel gevaarlijker is voor de gezondheid.

Gezondheidsrisico’s van asbest

Alle soorten asbest zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer de vezels in de lucht vrijkomen en worden ingeademd, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals longkanker, asbestose en mesothelioom. De mate van gevaar varieert echter tussen de verschillende soorten, met crocidoliet als de meest risicovolle.

Herkennen en behandelen van asbest

Het is vaak moeilijk om asbest visueel te identificeren zonder laboratoriumanalyse. Daarom is het cruciaal om een professionele asbestinventarisatie te laten uitvoeren als u vermoedt dat er asbest in uw huis of bedrijf aanwezig is. Het verwijderen van asbest moet altijd worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals om de risico’s voor uw gezondheid en de omgeving te minimaliseren.

Door Cock van Santen

Back To Top