skip to Main Content

Asbest gipsplaten verwijderen

Bij het maken en bouwen van uw huis, is het mogelijk dat er gipsplaten zijn gebruikt die asbesthoudende materialen bevatten. Zeker wanneer uw plafond of muur langere tijd geleden is gebouwd, kunt u er vaak vanuit gaan dat de gipsplaten asbest bevatten.

Bent u van plan om uw plafond of dak te vervangen en daarmee ook nieuwe gipsplaten te plaatsen, dan is het erg belangrijk om te checken of er asbest in de materialen is gebruikt en in in welke staat deze materialen zich op dit moment verkeren. Het betekent ook dat een dergelijk onderzoek naar asbest en het weghalen hiervan moet worden gedaan door een gecertificeerd en erkend bedrijf.

Asbest schoorsteen verwijderen

Wilt u een prijsindicatie?

Asbest herkennen in pleisterwerk

De term asbest gipsplaten wordt binnen deze branche eigenlijk niet gebruikt en is vooral een benaming die mensen hieraan geven en is eigenlijk een verzamelnaam. In principe heb je vele soorten vormen van beplating die op dezelfde wijze toegepast zijn als gipsplaten en kom je dan ook veelvuldig tegen in woningen.

Maar zit er asbest in gipsplaten en hoe kan ik asbest herkennen of de symptomen van asbest? Hierbij kun je denken aan vlakke asbestcement beplating tegen het dak, asbestcement wandbeplating bij meterkasten en/of in andere ruimten, maar ook een niet hecht gebonden vorm en deze wordt asbestboard genoemd. Dit is een zachte beplating, maar vaak met een zeer hoog percentage aan asbest. Vaak zijn dit soort beplatingen gespijkerd en niet geschroefd, waardoor asbest gipsplaten herkennen wat makkelijk wordt.

Is het verplicht asbest gipsplaten te verwijderen?

Ook voor deze soorten asbesthoudende materialen geldt er geen verplichting om deze te laten saneren. Echter mag dit niet beschadigd zijn of op een andere manier risico opleveren. Dan geldt er wel een verplichting. Bij niet-hecht gebonden beplating is de kans op blootstelling aan asbestvezels hoger doordat deze al vrij kunnen komen als je er langs gaat. In dit geval is ons advies om dit wel te laten verwijderen ondanks dat er geen direct verplichting voor is.

Ook voorkomend is stucwerk of pleisterwerk en wordt ook vaak vergeleken met de term asbestgipsplaten. Echter is dit een heel ander product en is minder toegepast. Zeker in woningen komt dit minder vaak voor. Dit materiaal wordt vaak aangebracht op betonnen constructies en niet op beplating.

Asbest gipsplaten zelf verwijderen, mag dat?

Het verwijderen van deze beplating mag niet zelf gedaan worden. Veelal is het niet mogelijk om deze beplating in zijn geheel te verwijderen en is dit enkel mogelijk door de beplating te beschadigen. De asbest sanering moet dan uitgevoerd worden door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.

Van Santen Advies

Staalweg 44
2612 KK Delft

015-2061300
info@vs-advies.nl

Asbest gipsplaten verwijderen

Asbest gipsplaten verwijderen voeren wij uit in heel Nederland, o.a. in de volgende plaatsen:

Back To Top