skip to Main Content

Asbest dak verwijderen

Bij de vervaardiging van daken werden asbesthoudende materialen veel gebruikt. Vooral als het een gedateerd dak is, kan er gebruik zijn gemaakt van asbest. Als u uw asbestdak renoveert en uw oude dak dus wilt gaan slopen , is het belangrijk om een asbestinventarisatie uit te laten voeren om na te gaan of de dakbedekking asbest bevat en hoe deze eraan toe is.

Zowel de asbestinspectie als de verwijdering van asbest daken dient te worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf.

Asbest dak

Wilt u een prijsindicatie?

Een asbest dak herkennen

Een asbest dak is aan verschillende kenmerken te herkennen. Als eerste kan een dak, zoals de daken van een schuurtje of berging, bestaan uit Golfplaten. Asbest in golfplaten valt te herkennen aan de slijtage, een wit gestippeld patroon of honingraatstructuur. Andere asbestplaten kunnen te herkennen zijn aan de lichtgrijze kleur.

In sommige gevallen kan het herkennen van asbest aan het dak eenvoudig zijn, maar er zijn nog meerdere toepassingen waarbij de herkenning minder duidelijk is. Hiervoor wordt er altijd een materiaalmonster genomen en door een hiertoe geaccrediteerd laboratorium nagekeken of er asbest in het dak is toegepast. U moet hierbij denken aan asbesthoudende bitumen dakbedekking. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van en toch is dit in het verleden veel toegepast.

Is een asbest dak verwijderen verplicht?

In 2019 werd door de overheid besloten dat er vanaf 2024 geen asbestdaken meer aanwezig mochten zijn en dat hier een verbod op zou komen. Hiermee wordt bedoelt dat asbesthoudende materialen op daken zoals asbesthoudende golfplaten, maar bijvoorbeeld ook asbesthoudende bitumen verwijdert moesten worden. Later is men op dit besluit teruggekomen vanwege de haalbaarheid. Er zijn nog teveel asbest daken in Nederland aanwezig om dit binnen het gewenste tijdbestek te laten saneren. Hierbij dient ook rekening te worden gehouden met minder zichtbare asbest, zoals de genoemde bitumen op de daken, waar de overheid eigenlijk nog geen goed beeld van heeft.

Door het herroepen van het eerdere besluit is er voor nu dus geen directe verplichting tot het saneren van asbesthoudende materialen op daken.

Desondanks zijn er wel veel initiatieven om dit versneld te laten gebeuren en mensen te motiveren om toch hun asbest dak te laten saneren. Dit heeft er mee te maken dat de samenstelling van daken na een periode van 30 jaar zijn hechtgebondenheid kan verliezen. wanneer dit gebeurt,  kunnen er asbestvezels in de lucht terecht die schadelijk zijn voor ieders gezondheid. De bekendste vorm is een subsidie regeling waarbij je het asbest kunt laten verwijderen en deze kunt laten vervangen door nieuwe beplating en tevens voorzien van zonnepanelen. Dit heeft er mee te maken dat de samenstelling van de daken na een periode van 30 jaar zijn hechtgebondenheid kan verliezen en daarmee dat er asbestvezels in de lucht terecht kunnen komen of vanuit de daken (door regenval) in de bodem.

Werkwijze voor het verwijderen en vervangen van een asbest dak

Een asbest dak verwijderen doet u niet zonder reden, de reden kan zijn dat u het dak wilt vervangen, maar ook dat het asbest in slechte/ niet-hechtgebonden staat verkeerd. In beide gevallen is het belangrijk om vooraf een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Zo komt u erachter of er asbesthoudend materiaal aanwezig is en of u deze zelf veilig kunt en mag verwijderen. Na een grondige inventarisatie ontvangt u ook altijd een asbestinventarisatierapport waarin alle bevindingen en volgende stappen worden gedeeld.

Bij Van Santen Advies kunt u terecht voor zowel het onderzoek, als het daadwerkelijk verwijderen van asbest. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Van Santen Advies

Staalweg 44
2612 KK Delft

015-2061300
info@vs-advies.nl

Asbest dak verwijderen

Asbest dak verwijderen voeren wij uit in heel Nederland, o.a. in de volgende plaatsen:

Back To Top