skip to Main Content

Wat te doen als u met asbest in aanraking bent geweest?

Ondanks het feit dat asbesthoudend materiaal niet meer wordt toegepast, kunt u er nog wel mee in aanraking komen. Asbestblootstelling kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken waardoor het belangrijk is om regels rondom asbest altijd op te volgen.

Hoe u toch in aanraking kan komen en wat u moet doen op het moment dat dit gebeurt, vertellen wij u in dit artikel.

Asbest treinwagon positief

Zo kunt u in aanraking komen met asbest

Sinds 1994 wordt asbest niet meer gebruikt in de bouw, bij deze panden of huizen zal u dan ook geen asbest tegenkomen, maar wel bij gebouwen die voor die tijd zijn gebouwd. Dit kunnen huizen, kantoren of zelfs monumenten zijn. Wanneer deze gebouwen worden gerenoveerd of verbouwd en u komt in aanraking met een asbesthoudende toepassing, bestaat er een kans dat er asbestvezels vrijkomen.

Vaak zijn het bouwvakkers, loodgieters en elektriciens die in aanraking kunnen komen met asbest. Dit komt door de werkzaamheden die zij uitvoeren, in combinatie met de locaties waar gewerkt wordt. Het niet naleven van veiligheidsvoorschriften en het werken met onbeschermde materialen vergroot de kans om met asbest in aanraking te komen.

Bij Van Santen Advies adviseren we daarom altijd om vooraf een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Met een asbestinventarisatie rapport wordt het duidelijk óf er asbest aanwezig is, waar het zit en hoe dit veilig kan worden verwijderd.

Denkt u toch in aanraking te zijn of zijn geweest met asbest, dan hebben wij onderstaand advies

Dit is wat u moet doen:

  1. Stop onmiddellijk: Als u vermoedt dat u in contact bent gekomen met asbest, stop dan direct met wat u aan het doen bent en verlaat het gebied waar de blootstelling heeft plaatsgevonden.
  2. Minimaliseer verspreiding: Probeer te voorkomen dat asbestvezels zich verspreiden naar andere delen van het gebouw of uw kleding. Verwijder indien mogelijk uw kleding en plaats deze in een afgesloten plastic zak. Zo voorkomt u ook dat andere met asbest in aanraking komen. Ga in ieder geval niet zelf reinigen/ opruimen en al helemaal niet met een bezem of Standaard huis-tuin- en keuken stofzuiger
  3. Meld de blootstelling: Bent u met asbest in aanraking gekomen, dan is het belangrijk om dit te melden bij de eigenaar en direct een asbestsaneringsbedrijf in te (laten) schakelen.

 

(Helaas zijn er geen medische testen waarmee u erachter komt of u asbestvezels heeft ingeademd. Bang dat u he)

Laat asbestproblemen over aan Van Santen Advies

Hoewel het verleidelijk kan zijn om kosten te besparen door asbestproblemen zelf op te lossen, wordt dit ten strengste afgeraden. Vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s en wettelijke beperkingen die ermee gepaard gaan, is het verstandiger om professionals in te schakelen voor het afvoeren van asbest. Bij Van Santen advies waarborgen we een veilige, wettelijk conforme en verantwoorde afvoerprocedure die de gezondheid van mensen en het milieu beschermt.

 

Door Cock van Santen

Wilt u een prijsindicatie?

Back To Top