skip to Main Content

Schimmel in huis

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem, vooral in vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Schimmels zijn namelijk micro-organismen die gedijen in vochtige omgevingen en zich voeden met organisch materiaal zoals hout, papier en bepaalde soorten verf. De voornaamste oorzaken van schimmelvorming in huis zijn condensatie (vaak door slechte isolatie), lekkages, onvoldoende verwarmen en gebrekkige ventilatie. In sommige gevallen kan schimmel ook ontstaan door structurele problemen, zoals opstijgend vocht vanuit de fundering.

Wilt u een prijsindicatie?

Schimmel in huis

Hoe ontstaan schimmels in huis?

Schimmels door lekkages

Lekkages zijn een veelvoorkomende oorzaak van schimmel in huis. Ze kunnen ontstaan door problemen met het dak, leidingen of in badkamers. Wanneer water door lekkages in muren, vloeren of plafonds sijpelt, ontstaat een ideale omgeving voor schimmelgroei. Het is belangrijk om lekkages snel te identificeren en te repareren. Regelmatige controle van bekende risicogebieden kan voorkomen dat kleine lekkages uitgroeien tot grote schimmelproblemen.

Schimmels door gebrekkige ventilatie

Een andere belangrijke oorzaak van schimmelvorming is onvoldoende ventilatie, vooral in ruimtes zoals de keuken, badkamer en kelder. Deze ruimtes hebben de neiging om vochtig te worden, en zonder adequate ventilatie kan dit vocht niet ontsnappen, waardoor schimmel ontstaat. Het is essentieel om deze ruimtes goed te ventileren door gebruik te maken van ventilatieroosters, afzuigkappen of door regelmatig ramen en deuren te openen om frisse lucht binnen te laten.

Schimmels door opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een fenomeen waarbij grondwater door muren of funderingen naar boven trekt. Dit kan gebeuren als gevolg van beschadigde waterkeringen of de afwezigheid daarvan in oudere huizen. Opstijgend vocht kan leiden tot vochtige muren, wat een ideale voedingsbodem is voor schimmels. Om dit probleem aan te pakken, is het soms nodig om de fundering te voorzien van een nieuwe waterkering of andere vochtwerende maatregelen te treffen.

Wat te doen bij schimmel in huis?

Als u schimmel in huis hebt ontdekt, is het belangrijk om snel te handelen. Belangrijk is ook om de ruimte goed te ventileren en de luchtvochtigheid te verlagen, maar daar zal het probleem niet mee verholpen zijn.

Het is belangrijk om de oorzaak vast te stellen. Als het een kleine plek betreft, kan u dit vaak zelf schoonmaken met een schimmelreiniger. Draag hierbij beschermende kleding en een mondmasker en zorg voor goede ventilatie. Voor grotere schimmelproblemen of als de oorzaak niet duidelijk is, is het raadzaam een expert in te schakelen. Door een professioneel schimmel onderzoek kan de oorzaak worden vastgesteld en kan een plan worden opgesteld om het probleem en de schimmel in huis de verhelpen.

Schimmel in huis voorkomen

Preventie is de beste aanpak om schimmel in huis te voorkomen, dit zijn onze tips:

  1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door regelmatig te ventileren, vooral in ruimtes zoals de badkamer en keuken waar veel vocht vrijkomt.
  2. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in de gaten te houden.
  3. Repareer lekkages snel en zorg voor goede isolatie.
  4. Verwarm de ruimte, ook tijdens het ventileren.
  5. Regelmatige inspectie van de woning op vocht en schimmel helpt ook om problemen in een vroeg stadium te ontdekken.

Schimmel in huis laten onderzoeken en bestrijden

Schimmels en de mogelijke oorzaak wilt u natuurlijk zoveel mogelijk zelf oplossen. Toch is schimmel in huis niet zomaar opgelost en dient het probleem soms onderzocht te worden door experts. Alleen met inzicht in het probleem kan schimmel worden bestreden, om zo verspreiding te voorkomen.

Van Santen Inspectie biedt een grondige schimmelinspectie in uw huis. Onze experts gebruiken geavanceerde technieken en apparatuur om de omvang van de schimmelgroei en de onderliggende oorzaken te bepalen. Wij onderzoeken op vochtproblemen, lekkages, en andere factoren die kunnen bijdragen aan schimmelgroei.

Schimmel op het kozijn

Van Santen Inspectie

Staalweg 44
2612 KK Delft

015-2061300
info@vs-advies.nl

Schimmel in huis bestrijden

Het onderzoeken en bestrijden van schimmel in huis doen wij in heel Nederland, o.a. in de volgende plaatsen:

Back To Top