skip to Main Content

Zwam in huis

Zwammen in huis heeft u vaak pas in de gaten als het te laat is. De beginnende schimmelsporen zijn nagenoeg niet met het blote oog zichtbaar. En zodra het wél zichtbaar is, is het vaak al te laat en heeft u een zwamprobleem. Mocht u enige vermoede hebben dat u een zwamprobleem heeft, neem dan contact met ons op om een professionele zwaminspectie uit te laten voeren.

Zwam in huis gedijt het beste in een vochtige en niet te koude omgeving en is zeer moeilijk te bestrijden. Kelderzwam en zwammen in kruipruimte zijn veel voorkomende plekken, maar ook op muren, kozijn of op het raam kan schimmel voorkomen. Heeft u een schimmel probleem, raadpleeg dan zeker een professional.

Wilt u een prijsindicatie?

Schimmel aan de muur
Schimmel op het kozijn
Schimmel op raam

Veel gestelde vragen:

Wat is huiszwam?

Huiszwam is een hout-aantastende schimmel en nestelt zich op het hout in uw woning en voedt zich hiermee. Zoals alle huisrotschimmels, behoort de huiszwam tot de bruinrotschimmel. Naast hout is de schimmel ook te vinden op andere organische materialen zoals textiel, papier, spaanplaat, stro en riet. In tegenstelling tot de andere soorten heeft de huiszwam een hoge luchtvochtigheid (90 tot 95 procent) en een constante temperatuur (5 tot 45 graden) nodig om te overleven.

Zwammen herkennen

Zwammen bestaan vaak uit dunne schimmeldraden die niet altijd gelijk zichtbaar zijn, het kan daardoor lastig zijn om huiszwam te herkennen. Toch zijn er wel een paar eigenschappen waaraan u zwammen kunt herkennen:

  • Zwarte, bruine of gele plekken
  • Vlekken in vorm van spikkels
  • Schimmeldraden
  • Een muffe lucht en schade aan constructies

Ziet u één of meerdere van bovenstaande eigenschappen op bepaalde oppervlaktes in uw woning. Dan is de kans groot dat er schimmel aanwezig is in uw woning en raden we u aan zo snel mogelijk actie te ondernemen

Hoe ontstaat zwam in huis?

De voedingsbron van een huiszwam of schimmel bestaat uit water. Zodra de huiszwam in aanmerking komt met vocht gaat het zich kiemen en groeien. Er zijn een aantal combinaties van oorzaken waardoor dit kan ontstaan:

  • Vochtproblemen
  • Hoge temperaturen
  • Slechte ventilatie
  • Slechte isolatie
  • Aanwezigheid van naaldhout

Hoe snel groeit huiszwam

Huiszwam groeit snel met ruim 1 cm per dag bij vochtige omstandigheden en de juiste voedingsbodems. In kruipruimten is het vaak vochtig en zijn de omstandigheden veelal ideaal voor de huiszwam om te groeien. Zwammen in huis heeft u vaak pas in de gaten als het te laat is. De beginnende schimmelsporen zijn nagenoeg niet met het blote oog zichtbaar. En zodra het wél zichtbaar is, is het vaak al te laat en heeft u een zwamprobleem.

Moet huiszwam worden bestreden?

Constateert u zwammen in huis, dan is het zeker noodzakelijk om deze te laten bestrijden. Doet u dit niet, dan breiden de schimmelsporten zich alleen maar uit. Hierbij is niet alleen het bestrijden van de huiszwam belangrijk, ook moet de oorzaak worden onderzocht om zo nieuwe sporen in de toekomst te voorkomen.

Huiszwam bestrijden

Wilt u huiszwam bestrijden, neem dan contact op met Van Santen Inspectie. Zwammen in huis kunnen ernstig zijn en er zelf mee aan de slag gaan is niet verstandig. Het heeft geen zin om zwam in huis te bestrijden, voordat er onderzocht is wat de oorzaak is. Komt het bijvoorbeeld door vochtproblemen, dan moet dat uiteraard eerst verholpen worden.

Voor zowel vocht in huis als huiszwam bestrijden bent u bij Van Santen Inspectie aan het juiste adres. Vanzelfsprekend kunnen wij u ook ondersteunen op het gebied van (specialistisch) drogen, waarbij wij periodiek precies meten wat de invloed is van het drogingsproces en het dalende vochtgehalte vaststellen.

Vraag bij ons een vrijblijvende offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Zwam in huis
Back To Top