skip to Main Content

Zwammen in huis

Huiszwam is een hout-aantastende schimmel, nestelt zich op het hout in uw woning en voedt zich hiermee. Zoals alle huisrotschimmels, behoort de huiszwam tot de bruinrotschimmel. Naast hout is de schimmel ook te vinden op andere organische materialen zoals textiel, papier, spaanplaat, stro en riet. Huiszwam nestelt zich op het hout in uw woning en voedt zich hiermee. In tegenstelling tot de andere soorten heeft de huiszwam een hoge luchtvochtigheid (90 tot 95 procent) en een constante temperatuur (5 tot 45 graden) nodig om te overleven.

Kelders, vloeren, vochtige wanden en plafonds zijn perfecte ruimtes voor de huiszwam. De groei van huiszwam is afhankelijk van zijn leefomstandigheden. Omdat het vochtgehalte van hout in het binnenwerk tussen 10 en 15% ligt, komt een voldoende vochtigheid voor de schimmel alleen voor onder speciale omstandigheden. Dit zijn onder andere condensatiepunten op bijvoorbeeld balkenkoppen of bij vochtplekken. Het grote gevaar van huiszwam is dat de schimmel door het metselwerk of achter het pleisterwerk kan groeien.

De huiszwam gedijt het beste in een vochtige en niet te koude omgeving en is zeer moeilijk te bestrijden. Reden temeer om bij een vermoeden meteen een gedegen onderzoek uit te laten voeren.

Back To Top