skip to Main Content

Vocht in huis

Vocht in huis is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen schade kan aanbrengen aan uw woning, maar kan ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Hoe langer u wacht met ondernemen van actie, hoe groter de vochtschade en herstelwerkzaamheden zullen zijn. Het is belangrijk om vocht in huis zo snel mogelijk te herkennen, op te sporen en te bestrijden.

Wilt u een prijsindicatie?

Vochtbestrijding

Hoe vocht in huis bestrijden?

Het herkennen van vochtproblemen is de eerste stap naar een drogere en gezondere woning. Veelvoorkomende signalen zijn onder meer muffe geuren, loslatend behang, verkleuringen op muren en plafonds, en condensatie op ramen. Het is cruciaal om deze symptomen niet te negeren, aangezien ze kunnen wijzen op grotere onderliggende problemen.

Zodra u tekenen van vocht heeft geïdentificeerd, is het opsporen van de bron essentieel. Vocht kan door verschillende oorzaken in uw huis terechtkomen, zoals lekkages, opstijgend vocht, of door condensatie als gevolg van slechte ventilatie. Elk probleem vereist een specifieke aanpak.

Schimmel aan de muur
Condens binnenkant raam
Lekkage plafond

Tekenen van vocht in huis

Muffe geuren: Een aanhoudende muffe lucht is vaak een van de eerste indicaties van verborgen vocht in huis. Deze geur ontstaat door de groei van schimmels en bacteriën in vochtige omgevingen.

Vochtplekken en verkleuringen: Donkere of vochtige plekken op muren, plafonds, of vloeren duiden vaak op een overschot aan vocht. Let ook op onverklaarbare verkleuringen of afbladderende verf en behang.

Schimmelgroei: Zichtbare schimmelgroei, in het bijzonder in hoeken, op muren, of rond ramen, is een duidelijk teken dat er te veel vocht in uw woning aanwezig is.

Condensatie op ramen: Overmatige condensvorming op de binnenkant van uw ramen, vooral in de ochtend, wijst op een hoge luchtvochtigheid binnenshuis.

Loslatend behang of pleisterwerk: Vocht kan ervoor zorgen dat behang loslaat of pleisterwerk gaat bladderen, wat wijst op vochtproblemen achter de wanden.

Houtrot: Vochtige omstandigheden zijn funest voor houten structuren en meubels. Houtrot aan kozijnen, deuren of houten vloeren kan wijzen op een te hoge luchtvochtigheid of directe blootstelling aan water.

Zwellen of vervormen van vloeren en deuren: Vocht kan houten vloeren en deuren doen zwellen of vervormen, een teken dat vocht dieper in het huis doordringt.

Zelf vocht in huis bestrijden

1. Verbeter de ventilatie: Een van de meest effectieve manieren om vocht te bestrijden, is door het verbeteren van de ventilatie in uw huis. Zorg ervoor dat u regelmatig lucht door uw huis laat circuleren door ramen te openen en ventilatieroosters vrij te houden.

2. Identificeer en repareer lekkages: Inspecteer uw huis regelmatig op tekenen van lekkages en repareer deze zo snel mogelijk. Dit kan variëren van het dichten van een lekkende pijp tot het repareren van een beschadigd dak.

3. Gebruik vochtvreters: Voor kleinere vochtproblemen of in gebieden met een hoge luchtvochtigheid kunnen vochtvreters helpen om de luchtvochtigheid in huis te verminderen.

4. Professionele vochtbestrijding: Voor ernstige of hardnekkige vochtproblemen is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Experts in vochtbestrijding kunnen de exacte oorzaak van uw probleem diagnosticeren en de meest effectieve oplossing bieden.

 

Overige tips

  1. Ventileer en lucht goed. Zeker als er extra veel mensen in huis zijn (geweest), maar doe dit niet bij een hoge luchtvochtigheid buiten.
  2. Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten.
  3. Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden.
  4. Breng isolatie aan. Hoe warmer de woning, hoe minder kans op condensatie.
  5. Dicht gaten van de begane grondvloer bij meterkast en keukenafvoer.
  6. Maak, na het douchen, de badkamer droog met een trekker of doek.
  7. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan.
  8. Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het koken.

Professionele vochtbestrijding in huis

Soms zijn vochtproblemen te complex of te gevorderd om zelf op te lossen. Dat is waar professionele vochtbestrijding in huis van pas komt. Bij Van Santen Inspectie beschikken we over professionals die beschikken over de kennis, ervaring en uitrusting om vochtproblemen grondig en duurzaam aan te pakken. Of het nu gaat om het injecteren van muren tegen opstijgend vocht, het installeren van een drainage-systeem, of het aanbrengen van waterdichte coatings, een expert kan de juiste oplossing bieden voor uw specifieke situatie.

Contact

Heeft u vragen over de dienstverlening van Van Santen Inspecties? Of wilt u ons meteen inschakelen voor een project?

Neem dan vrijblijvend contact op. We zijn zowel telefonisch als via e-mail te bereiken om uw vragen te beantwoorden: 24 uur per dag, 7 dagen per week! Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk.

Van Santen Inspectie

Staalweg 44
2612 KK Delft

015-2061300
info@vs-advies.nl

Back To Top