skip to Main Content

Schimmel op ramen

Schimmel rondom ramen is een veelvoorkomend probleem in huizen en gebouwen. Deze schimmelvorming kan zowel esthetische als gezondheidsproblemen veroorzaken.

Heeft u last van schimmel op ramen, dan komt van Santen Inspectie graag in actie. Bij Van Santen Inspectie doen we onderzoek naar de oorzaak en leggen we deze vast in een overzichtelijk rapport. Alleen door de oorzaak vast te stellen, kan het schimmel probleem op de lange termijn worden verholpen.

Wilt u een prijsindicatie?

Schimmel op het kozijn

Mogelijke oorzaken van schimmel bij het raamkozijn

Schimmel op het raamkozijn dan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende sommen we kort voor u op.

Condensatie: De voornaamste oorzaak van schimmel bij ramen is condensatie. Dit gebeurt wanneer vochtige binnenlucht in contact komt met het koudere oppervlak van het raam of van de muren, uiteindelijk ontstaan er hierdoor waterdruppels. Deze vochtigheid creëert ideale omstandigheden voor schimmelgroei.

Slechte Isolatie: Ramen die slecht geïsoleerd zijn, dragen bij aan het probleem van condensatie en dus schimmelvorming. Kieren en gaten rondom het raam kunnen ook tot extra vochtigheidsproblemen leiden.

Lekkage: Soms kan lekkage rondom het raamkozijn de oorzaak zijn van schimmel. Dit kan voorkomen als het raamkozijn beschadigd is of als de afdichting niet meer goed werkt.

Gezondheidsrisico’s en effecten van schimmels

Schimmel bij ramen kan leiden tot soortgelijke gezondheidsproblemen als schimmel elders in huis, zoals luchtwegproblemen, allergische reacties en huidirritaties. Aangezien ramen vaak in leefruimtes aanwezig zijn, kan blootstelling aan deze schimmel frequent en langdurig zijn.

Oplossingen voor schimmel bij ramen

  1. Verbeter de ventilatie: Zorg voor een goede luchtstroom rondom het raam. Dit kan door het regelmatig openen van het raam of het gebruik van ventilatieroosters.
  2. Isoleer ramen: Verbeter de isolatie van ramen om condensatie en schimmelvorming te verminderen.
  3. Repareer lekkages: Controleer op en repareer eventuele lekkages rondom het raamkozijn.
  4. Regelmatige schoonmaak: Maak de raamkozijnen regelmatig schoon om ophoping van vocht en schimmel te voorkomen.
  5. Verwarmen: zorg ervoor dat de ruimte voldoende verwarmd wordt, ook tijdens het ventileren.

Schimmel bij ramen moet niet lichtvaardig worden opgevat, gezien de potentiële gezondheidsrisico’s en de impact op de leefomgeving. Door deze oorzaken en oplossingen te begrijpen, kunnen huiseigenaren en bewoners effectief actie ondernemen tegen schimmelvorming rondom hun ramen. Bij van Santen Inspectie spelen we hier graag een belangrijke rol in!

Schimmel van de ramen verwijderen

Om schimmel van ramen te verwijderen, draag beschermende kleding en bereid een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Spuit dit op de schimmel, laat het even inwerken, en schrob dan de plekken grondig. Spoel af met schoon water en droog het raam volledig. Zorg voor goede ventilatie en overweeg een luchtontvochtiger om toekomstige schimmelgroei te voorkomen. Test het mengsel eerst op een klein deel van het raam om schade te voorkomen.

Schimmel op raam

Schimmel op ramen komt terug

Het schoonmaken van schimmel kan een tijdelijke oplossing zijn, maar wanneer het schimmel rondom de ramen weer terugkomt, ligt er een groter probleem dat verholpen dient te worden. Vochtproblemen of een te hoge luchtvochtigheid kunnen de oorzaak zijn. Van Santen Inspectie komt in dit geval graag langs om een schimmel inspectie of vocht onderzoek uit te voeren en de oorzaak vast te stellen.

Van Santen Inspectie

Staalweg 44
2612 KK Delft

015-2061300
info@vs-advies.nl

Schimmel op ramen bestrijden

Het onderzoeken en bestrijden van schimmel op ramen doen wij in heel Nederland.

Back To Top