skip to Main Content

Condens op ramen

Warme lucht koelt af en zet zich af op de koude plekken. Vaak zijn dat de ramen. Dit fenomeen heet condensatie en doet zich meestal voor aan de binnenkant van de ramen. Het is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis. Condensvorming op ramen aan de binnenkant doet zich voor bij een hoge luchtvochtigheid in huis.

Condens binnenkant raam

Oorzaak condens op binnenkant ramen

Het vocht in huis produceren we voornamelijk zelf, bijvoorbeeld door te koken, wassen, maar ook door te ademen. ’s Nachts bijvoorbeeld, verliest een volwassen persoon ongeveer 2 liter vocht. Wanneer die warme, vochtige lucht niet kan ontsnappen en in contact komt met een koud oppervlak zoals het raam, condenseert het daarop. Vandaar dat condens op ramen in de slaapkamer vaak voorkomt.

Een gebrek aan ventilatie kán de oorzaak zijn van beslagen ramen in huis, echter kunnen er verschillende andere oorzaken zijn. De vakvolwassen inspecteurs van Van Santen Inspectie beschikken over de nodige kennis en ervaring om te bepalen wat de precieze oorzaak en meest geschikte oplossing is voor het condens dat aanwezig is in uw woning.

Hoe condensatievocht oplossen?

Het belangrijkste is om je woonruimte, of de kamer waarin je vaak veel condens aantreft, zoals in de badkamer of in de keuken, deze zorgvuldig te ventileren. Dit kun je doen door regelmatig de ramen open te zetten, echter doe dit met gezond verstand. Ramen en ventilatieroosters openzetten bij dichte mist of behoorlijke regenval is juist weer niet verstandig. Dan trekt het vocht juist de woning in. Indien uw woning beschikt over een mechanisch ventilatiesysteem, is het uiteraard verstandig om deze op de juiste manier te gebruiken: bij toename van (leef)vocht (douchen, koken, was drogen etc.) de mechanische ventilatie op de hoogste stand zetten.

Back To Top