skip to Main Content

Schimmel onderzoek

Heeft u last van schimmels of wilt u er graag zeker van zijn of u hier wel of geen last van hebt, dan kan een schimmel onderzoek u duidelijk bieden. Laat u de schimmel inspectie over aan van Santen Advies, dan gaan we u voor op zoek en stellen we de aanwezigheid van de schimmels voor u vast in een duidelijk en overzichtelijk rapport. Niet alleen doen we onderzoek naar de aanwezigheid van de schimmels, maar ook naar de oorzaak.

Van Santen Inspectie hanteert NO CURE NO PAY. Vinden wij tijdens het schimmel onderzoek de oorzaak niet, dan ontvangt u ook geen factuur. Natuurlijk zetten wij ons altijd 100 procent in om de oorzaak te vinden, de omvang vast te stellen en de oplossing te geven! Vraag bij ons vrijblijvend een offerte aan.

Wilt u een prijsindicatie?

Wat zijn schimmels?

Schimmels maken deel uit van onze natuurlijke omgeving. Buiten zijn schimmels nuttig. Ze breken dood organisch materiaal af, zoals gevallen bladeren en dode bomen. Ook binnenshuis zweven altijd sporen van schimmels door de lucht. Alleen schimmelgroei moet voorkomen zien te worden.

Schimmels planten zich voort door middel van kleine sporen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Meestal zijn schimmels geen probleem in huis. Landen schimmelsporen echter op natte of vochtige plekken? Dan zetten ze zich af, beginnen ze te groeien en ontstaan schimmelplekken. Als ze zichtbaar worden, gaat het echt om een opeenhoping van miljoenen schimmels.

Wat zijn schimmel problemen?

Maar liefst 19% van de huishoudens heeft last van een schimmel- en vochtprobleem. Dat is 1 op de 5 huishoudens. Dit blijkt uit het in april 2019 gepubliceerde WoonOnderzoek Nederland dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee is het schimmelprobleem in Nederland 3 x zo groot dan werd gedacht. Wonen in een huis vol schimmels kan leiden tot gezondheidsproblemen. De Tweede Kamer pleit daarom voor een actieplan om het schimmelprobleem structureel aan te pakken.

Ontdekt u schimmel, dan is dat echt het topje van de ijsberg. Want de laatste 5% is pas zichtbaar. Behalve een schimmelprobleem is er dan ook een vochtprobleem, want schimmels groeien namelijk alleen op vochtige plekken. U bent er dus nog niet door alleen de schimmel te verwijderen. Ook het onderliggende vochtprobleem moet worden opgelost. Anders is het dweilen met de kraan open. De schimmels komen dan onherroepelijk terug.

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Een hoge luchtvochtigheid in huis, betekent grotere kans op schimmelvorming en daardoor emissie van sporen. Schimmels bestaan uit een netwerk van schimmeldraden en sporen (zeer kleine deeltjes) die zich door de lucht verspreiden. Er zijn altijd (sporen van) schimmels in huis, ook in schone, goed geventileerde en droge woningen. Dit noemen wij de zogenaamde natuurlijke concentratie. Echter worden de schimmels pas gevaarlijk wanneer deze op een vochtige plek terechtkomen. Schimmels groeien op dat moment met een minimum aan voedingstoffen zoals  stuclaag, hout, papier, verf, lijm en leer.

Hoe herken je schimmels?

Schimmels zijn te herkennen aan de volgende eigenschappen:

 • Zwarte, bruine of gele plekken
 • Spikkels
 • Zwammen
 • Schimmeldraden
 • Een muffe lucht en schade aan constructies

Het uiterlijk van de schimmel kan wel verschillende zijn aan het type, zo wordt er onderscheidt gemaakt in de huiszwam en in de kelderzwam. Op onze site leest u er alles over.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

Schimmel in huis kan zeker voorkomen worden. Voorkom schimmel door goed en op de juiste manier te ventileren (natuurlijke of mechanische ventilatie), roosters niet af te plakken en voldoende te verwarmen. Zorg dat het in de woning nooit kouder wordt dan 15 graden, ook ’s nachts niet. Na gebruik van de badkamer, deze goed droogmaken (met wisser en droge doek) en de woning uiteraard schoonhouden.

Waarom schimmels bestrijden?

 • schimmels zijn slecht voor de gezondheid
 • schimmels trekken ongedierte aan
 • schimmels zorgen voor aantasting en verrotting van constructies en gebouwen
 • schimmels ontsieren het uiterlijk van uw woning

Gezondheidsproblemen bij blootstelling aan schimmels:

Wonen of werken in een omgeving met schimmels kan een aanslag zijn op de gezondheid. Blootstelling aan schimmels kan op de longen slaan en symptomen veroorzaken als:

 • irritatie van de ogen, neus- of keel,
 • hoofdpijn,
 • huidirritatie en infecties zoals voetschimmel
 • koude rillingen of zweten
 • vermoeidheid
 • verlies van eetlust
 • misselijkheid en spierpijn

Positief is dat deze symptomen meestal snel verdwijnen als het schimmel- en vochtprobleem is opgelost.

Hoe werkt een schimmelonderzoek?

Tijdens een schimmelonderzoek proberen we de hoeveelheid schimmels vast te stellen en wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak. Zijn er lekkages, hoe is de luchtvochtigheid en wat is de staat van bepaald materiaal? Schimmels bestrijden kan namelijk alleen wanneer de kern hiervan wordt aangepakt.

Is een schimmelonderzoek noodzakelijk?

Denkt u de schimmels zelf te kunnen verwijderen, dan heeft u het mis. Voor het oog ziet u de schimmelsporen wellicht niet meer, maar wanneer de oorzaak niet bekend is of wordt aangepakt, zullen de schimmels binnen no-time weer terugkomen. Heeft u last van schimmels of een vermoeden hiervan, laat schimmelonderzoek altijd uitvoeren door een specialist.

Schimmel inspectie door van Santen

Verwijderen van schimmel is alleen effectief indien het schimmelprobleem bij de bron wordt aangepakt. Van Santen Inspectie legt met een schimmel onderzoek de onderliggende oorzaak bloot en geeft oplossingen zodat schimmel niet meer terugkomt in huis!

Van Santen Inspectie werkt met vaste partners die ruime ervaring hebben in het verwijderen van schimmels en cursussen hebben gevolgd in Amerika, Zweden en Duitsland. In deze landen worden schimmels en de bestrijding daarvan zeer serieus aangepakt. De luchtvochtigheid in Nederland mag maximaal 70% zijn, terwijl in Amerika een luchtvochtigheid norm geldt van maximaal 45%

De optimale omstandigheden voor schimmels zijn een luchtvochtigheid > 65% en een temperatuur tussen 4˚C en 40˚C. Daarnaast ontkiemen schimmelsporen zich op plekken waar voldoende vocht aanwezig is en groeien schimmels met een minimum aan voedingsstoffen zoals hout, papier, verf lijm en leer. Derhalve dient condensatie op dit soort ondergronden te worden voorkomen.

Wilt u de schimmel inspectie overlaten aan van Santen? Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen en uw situatie aan ons voorleggen. Nadat u het offerteformulier heeft ingevuld of telefonisch een medewerker heeft gesproken, ontvangt u van ons een heldere en overzichtelijke offerte. Mogelijk wordt u nog gebeld voor meer informatie. Des te meer wij vooraf weten des te beter wij de werkzaamheden kunnen inschatten. Dit is gunstig voor de prijs, het onderzoek zelf en de resultaten!

Back To Top