skip to Main Content

Over schimmels in huis:

Wat zijn schimmels?

Schimmels maken deel uit van onze natuurlijke omgeving. Buiten zijn schimmels nuttig. Ze breken dood organisch materiaal af, zoals gevallen bladeren en dode bomen. Ook binnenshuis zweven altijd sporen van schimmels door de lucht. Alleen schimmelgroei moet voorkomen zien te worden.

Schimmels planten zich voort door middel van kleine sporen, die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Meestal zijn schimmels geen probleem in huis. Landen schimmelsporen echter op natte of vochtige plekken? Dan zetten ze zich af, beginnen ze te groeien en ontstaan schimmelplekken. Als ze zichtbaar worden, gaat het echt om een opeenhoping van miljoenen schimmels.

Wat zijn schimmel problemen?

Maar liefst 19% van de huishoudens heeft last van een schimmel- en vochtprobleem. Dat is 1 op de 5 huishoudens. Dit blijkt uit het in april 2019 gepubliceerde WoonOnderzoek Nederland dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee is het schimmelprobleem in Nederland 3 x zo groot dan werd gedacht. Wonen in een huis vol schimmels kan leiden tot gezondheidsproblemen. De Tweede Kamer pleit daarom voor een actieplan om het schimmelprobleem structureel aan te pakken.

Ontdekt u schimmel, dan is dat echt het topje van de ijsberg. Want de laatste 5% is pas zichtbaar. Behalve een schimmelprobleem is er dan ook een vochtprobleem, want schimmels groeien namelijk alleen op vochtige plekken. U bent er dus nog niet door alleen de schimmel te verwijderen. Ook het onderliggende vochtprobleem moet worden opgelost. Anders is het dweilen met de kraan open. De schimmels komen dan onherroepelijk terug.

Van Santen Inspectie hanteert NO CURE NO PAY. Vinden wij de oorzaak niet dan ontvangt u ook geen factuur. Natuurlijk zetten wij ons altijd 100 procent in om de oorzaak te vinden, de omvang vast te stellen en de oplossing te geven!

Onderzoeken van schimmels?

Nadat u het offerteformulier heeft ingevuld ontvang u een heldere en overzichtelijke offerte. Mogelijk wordt u nog gebeld voor meer informatie. Des te meer wij vooraf weten des te beter wij de werkzaamheden kunnen inschatten. Dit is gunstig voor de prijs, het onderzoek zelf en de resultaten!

Van Santen Inspectie hanteert NO CURE NO PAY. Vinden wij de oorzaak niet dan ontvangt u ook geen factuur. Natuurlijk zetten wij ons altijd 100 procent in om de oorzaak te vinden, de omvang vast te stellen en de oplossing te geven!

Gezondheidsproblemen bij blootstelling aan schimmels:

Wonen of werken in een omgeving met schimmels kan een aanslag zijn op de gezondheid. Blootstelling aan schimmels kan op de longen slaan en symptomen veroorzaken als:

 • irritatie van de ogen, neus- of keel,
 • hoofdpijn,
 • huidirritatie en infecties zoals voetschimmel
 • koude rillingen of zweten
 • vermoeidheid
 • verlies van eetlust
 • misselijkheid en spierpijn

Positief is dat deze symptomen meestal snel verdwijnen als het schimmel- en vochtprobleem is opgelost.

Waarom schimmels bestrijden?

 • schimmels zijn slecht voor de gezondheid
 • schimmels trekken ongedierte aan
 • schimmels zorgen voor aantasting en verrotting van constructies en gebouwen
 • schimmels ontsieren het uiterlijk van uw woning

Hoe kan ik schimmels verwijderen in huis?

Verwijderen van schimmel is alleen effectief indien het schimmelprobleem bij de bron wordt aangepakt. Van Santen Inspectie legt met een schimmelonderzoek de onderliggende oorzaak bloot en geeft oplossingen zodat schimmel niet meer terugkomt in huis!

Van Santen Inspectie werkt met vaste partners die ruime ervaring hebben in het verwijderen van schimmels en cursussen hebben gevolgd in Amerika, Zweden en Duitsland. In deze landen worden schimmels en de bestrijding daarvan zeer serieus aangepakt. De luchtvochtigheid in Nederland mag maximaal 70% zijn, terwijl in Amerika een luchtvochtigheid norm geldt van maximaal 45%

De optimale omstandigheden voor schimmels zijn een luchtvochtigheid > 65% en een temperatuur tussen 4˚C en 40˚C. Daarnaast ontkiemen schimmelsporen zich op plekken waar voldoende vocht aanwezig is en groeien schimmels met een minimum aan voedingsstoffen zoals hout, papier, verf lijm en leer. Derhalve dient condensatie op dit soort ondergronden te worden voorkomen.

Back To Top