Hoe meet je vocht in huis?
Vocht in huis kun je meten op verschillende manieren, afhankelijk van hoe diepgaand je het probleem wilt onderzoeken. Een eenvoudige methode is het gebruik van een hygrometer om de luchtvochtigheid in een ruimte te meten; bij waarden boven de 60% is er een verhoogd risico op vochtproblemen. Wil je het vochtgehalte in muren, vloeren of hout bepalen, dan gebruik je een vochtmeter die direct een percentage weergeeft. Bij vermoeden van verborgen vochtplekken achter muren of isolatie biedt een thermische camera uitkomst door temperatuurverschillen zichtbaar te maken.
Signalen die wijzen op vochtproblemen zonder apparatuur
Voordat je apparatuur gebruikt, kun je vaak al aanwijzingen in huis opmerken. Loslatend behang, schimmelplekken, een muffe geur of vochtige plekken op muren en vochtplekken of plafonds zijn duidelijke indicatoren. Ook koude muren of condens op ramen wijzen op een te hoge vochtbelasting.
Apparaten om vocht in huis te meten
Vochtmeter
Een vochtmeter is speciaal ontwikkeld om het vochtgehalte in muren, vloeren of hout te meten. De meter geeft direct een indicatie of het materiaal te vochtig is, wat kan wijzen op structurele problemen.
Hygrometer
Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid (boven de 60%) vergroot de kans op condensatie en schimmelvorming. Dit is vaak een eerste indicatie van een onderliggend vochtprobleem.
Thermische camera
Een thermische camera brengt temperatuurverschillen in kaart. Koude plekken kunnen wijzen op vochtophoping achter muren of isolatiemateriaal, die je met het blote oog niet ziet.
Wanneer schakel je een specialist in voor vochtonderzoek?
Zodra je vermoedt dat het vochtprobleem groter is dan enkel oppervlakkige condensatie, is professioneel vochtonderzoek verstandig. Bij Van Santen Inspectie analyseren we niet alleen de symptomen, maar achterhalen we ook de bron van het probleem. Zo krijg je gericht advies voor een duurzame oplossing.